Mezítlábas parkok - ingyenes gyerek programok

A mezítlábas parkok (Kneipp parkok) közös jellemzője, hogy az erre a célra kialakított utat különböző anyagokkal töltik fel: kavicsot, homokot, fenyőkérget, faforgácsot, füvet, de akár a tobozon át a kukoricacsutkán járást kis kipróbálhatják a gyerekek, felnőttek. 

Az eltérő anyagok különböző módon stimulálják, masszírozzák a talpat, így fejlődik az egyensúlyérzék, finomodik az érzékelés, ügyesedik a láb, hiszen mindezt nem cipőben, hanem mezítláb végezzük. 

A Sebastian Kneipp által az 1800-as években kidolgozott egészségmegörző- és természetgyógyászati módszer 5 alapelemét (víz, gyógynövények, táplálkozás, mozgás és lelki egyensúly) sikerült úgy megjeleníteni a parkok kialakítóinak, hogy azok teljes harmóniát mutatnak a magyar népi gyógyászat hagyományaival. 

Nézzük, hogy Magyarországon hol találhatóak mezítlábas parkok - amelyet akár ingyenesen látogathattok egész évben: 

1. Bükfürdői Kneipp Park

Ebben a parkban 510 méter hosszú száraztaposót alakítottak ki a látogatók számára. A Kneipp-park mindemellett testi-lelki felfrissülést is kínál az odalátogatóknak, hiszen jógapark, gyógynövény- és fűszerkertet is találhattok itt. A kisgyermekeknek pedig bokorlabirintussal teszik izgalmassá a kirándulást. 
 Bükfürdő Kneipp Park

2. Vasi Hegyhát Kistérség Kneipp témaútja

A Vasi Hegyhát Kistérség Kneipp témaútjai 13 település 18 helyszínén, a települések összefogásával került kialakításra. A témaút érdekessége, hogy különböző Kneipp műtárgyakat helyeztek el. Pédául könyöklő, taposó, vizes játszótér, gyógynövénykert, táplálkozási piramis, labirintus, meditációs szék, inhalátor ház. 

További részletek a témaútról: 


3. Tabajdi mezítlábas Park

A Tabajdi Mezítlábas Parkban 21 különböző járófelület kényezteti és dolgoztatja meg a lábizmokat. A különböző szakaszokon hol bazalt kövek, hol süppedős tőzeg van a talpak alatt, de akár a patakban is kényeztethetők a talpak. A séta egy patak mellett vezet, védő árnyékot adó fák tövében, és egy kis dombon megállva gyönyörű kilátás tárul a látogató elé. A park kutyával is látogatható. 
A park Budapestről is könnyen és gyorsan megközelíthető, hiszen csak 53 km távolságra van a fővárostól. Gyerekekkel is kiváló program, hiszen a parkban játszótér teszi vidámabbá a programot. 

További információ a parkról: 


4.) Csopak Mezítlábas Park

A mezítlábas ösvény és szabadidő park a csopaki Ifjúsági sétányon került kialakításra. A mezítlábas ösvényt különböző anyagú és formájú természetes járófelületek színesítik, és egy szakaszon fa akadály, egyensúlyozó gerendák, farönkök teszik próbára a látogatót. 
Szabadtéri fitnesz eszközök teszik színesebbé a programot. 

Részletes info a parkról: 


5. Konda-völgyi Kneipp-ösvény

A Konda-völgyi Kneipp-ösvény Dombóváron, a Fogadalmi Ligetben található, mely egy kis tavat ölel körbe. Az ösvény egy 125 méter hosszú, fél méter széles sáv, melyben különböző kövek kerültek elhelyezésre. 
Az útvonal mellett pihenést szolgáló padok állnak. A kiinduló pontnál helyezkedik el az ún. merülő kád, amelyben hideg vízzel való feltöltés után az alkar belemerítésére szolgál, ezzel serkentve a vérkeringést. 

Részletes info az ösvényről: 



Azt vesszük észre, hogy egyre népszerűbb lesz itthon, Magyarországon is a mezítlábas parkok és tanösvények kialakítása, így a listát hamarosan tovább bővítjük itt a blogon. 

A lényeg, hogy gyerekeink a nyáron minél többet legyenek mezítláb, tornáztassák a kis lábacskájukat a különböző felületeken játszva, sétálva. 
Ha épp nem juttok el ilyen mezítlábas parkokba, akkor akár a játszótéren, a tengerparton, nyaraláskor, a mamánál a füvön, kavicsokon nyugodtan sétálhat gyermeked mezítláb - ez is ugyanolyan hatásos lesz. 

Amikor pedig úgy látod, hogy napi szinten kellene tornáztatni gyermeked lábát, vagy fejleszteni a mozgását, akkor nektek ajánljuk a MEZÍTLÁBAS PÖTTÖM TORNÁT, amelyet otthon is könnyedén el tudtok végezni, otthoni eszközökkel. 

Online 14 napos lábtorna program gyerekeknek, amelyet akár egész évben tudtok elvégezni, ismételni a gyermekekkel. 

Mezítlábas Pöttöm Torna - Otthoni lábtorna gyerekeknek

EGÉSZSÉGES GYEREKCIPŐK MÁR AZ ELSŐ LÉPÉSEKTŐL: 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése