Milyen a tökéletes babacipő? első lépés cipőktől a supinált cipőkig

Amikor a mozgásfejlődésben elér gyermeked odáig, hogy már kapaszkodva lépeget a kanapé mellett, illetve már csak egy kis bátorítás választja el attól, hogy megtegye első önálló lépésit, akkor kell először elgondolkodnunk azon, hogy milyen lábbelit is vegyünk gyermekünknek. Ezekhez az első bizonytalan lépésekhez viszont nagyon fontos, hogy egy megfelelő tartást biztosító cipőt válasszunk gyermekednek. 

Ebben a blogbejegyzésben ebben a választásban próbálunk neked segíteni, hiszen annyi információ kering mindenhol a megfelelő gyermekcipőkkel kapcsolatban, most tisztába tesszük a tévhiteket. 


A mászásból felálló és lépegető gyermekek izületei még nagyon lazák, a bokacsont és a sarokcsont befelé fordul. Ahhoz, hogy a megfelelő izomzat és a helyes tartás kialakuljon még évekre van szüksége gyermekednek. Ilyenkor nem kell még aggódni, hogy befelé dől gyermeked bokája, hiszen minden babánál előfordul ez még ilyenkor. 
Ortopéd szakorvosok és gyermekorvosok ajánlása szerint a járás megkezdésekor olyan cipőre, szandálra van szüksége gyermekednek, amely a legjobban hasonlít a mezítlábas járáshoz. 
Minél többet használja gyermeked a lábát, minél több idő telik el járással, annál hamarabb kezd erősödni a boka és a talp közötti izomzat, elkezd kialakulni a láb boltozatai (hosszanti és haránt boltozat). Ehhez pedig a legjobb, ha egyenetlen talajon folyamatosan tornáztatjuk, erősítjük, munkára kényszerítjük a talpizmokat. Ezért is nem ajánljuk a nagyon kemény talpú gyerekcipőket, mert ezekben a cipőkben nem megfelelően dolgoznak a talpizmok, és így nem is fog megfelelően fejlődni. 

Nem véletlen, hogy a szakemberek is azt javasolják, hogy a gyermek minél több időt töltsenek mezítláb, de nem az otthoni sima padlólapos felületre gondolnak ilyenkor az ortopéd orvosok, hanem az egyenetlen talajra: füves kertben, játszótéren a homokozóban, kavicsos partszakaszon, bárhol, ahol a talaj felülete munkára készteti gyermeked talpait. 

Éppen ezért benti szandálnak (ősztől tavaszig) és a kinti játszós cipőnek is olyan cipőt javasolunk, amelynek puha, hajlékony, rugalmas a talpa, kényelmes a viselete és megfelelő tartást és védelmet biztosít gyermeked lábának, bokájának. 
A járás megkezdésével óriási teher nehezedik gyermeked lábára, gondolj bele, eddig még csak a kúszásnál-mászásnál csak szinte a felső teste "dolgozott", mostantól viszont szüksége lesz a lábizomzatára is. Ezért nagyon fontos, hogy a cipője egyenesen tartsa, és ne engedje befelé fordulni a gyermek sarkát, bokáját, és így megelőzhetjük a láb elváltozásait. 


Van-e szükség supinált cipő viselésére már a kezdetektől? 

Mint ahogyan fentebb is írtuk: a járás kezdetekor még természetes, hogy dől befelé a gyermek bokája, sarka, hiszen még nem erősödött meg annyira a lábizomzat, hogy szép egyenesen tudja tartani a gyermek súlyát. Éppen ezért ebben az időben elég csak egy NORMÁL talpkiképzésű, bokafogó cipő vagy szandál viselése, amely megfelelően támasztja a gyermek bokáját, sarkát. 

Ha viszont a láb izomzatának fejlődése nem tud lépést tartani a gyermek növekedésével, ha hirtelen lép fel magassági vagy súlynövekedés, ha a bokaszalagok még gyengék, akkor elkerülhetetlen, hogy a sarokcsont és a bokacsont elkezd befelé dőlni. Ebben az esetben javasolják az ortopéd szakorvosok a supinált cipő viselését.

SZAMOS, SALUS És PONTE20 supinált gyerekcipőket és szandálokat találsz webáruházunkban. 


Általánosságban elmondható, hogy elég ha a gyermek egyik vagy másik cipője szupinált, nem kell minden cipőjének döntött talpúnak lennie. Azt szoktuk javasolni a kisgyermekes anyukáknak, hogy inkább az a lábbeli legyen a supinált, amelyik a legtöbbet van a gyermeken, ez pedig az óvodai, bölcsődei benti szandál, váltócipő szokott lenni. 
A supinált cipőknek a sarka belülről kifelé döntött, és a sarok belső oldala legalább 4,5 - 5 mm-rel magasabb a külsőnél. Így segíti a sarokcsont és bokacsont "visszatolását" a helyes irányba. Talpa nem túl hajlékony, de azért rugalmas gumiból készül, ezáltal biztosítja a lábfej stabilitását, és helyes irányba korrigálj a boka bedőlését. Általában ezek a cipők magas szárúak, a sarokkéreg meg van erősítve, hogy ezzel is biztosítsák a gyermek lábának biztonságát. 



Első lépés babacipők


Vannak gyerekcipő-gyártók, akik kifejezetten gyártanak olyan első lépés babacipőket, amelyek a fent leírtaknak megfelelnek, és a legjobb választás, ha ilyen cipőcskét választasz gyermekednek a járástanuláshoz. 


Gyerekcipőkre specializálódtunk:  


Nálunk a PÖTTÖMSHOP Gyerekcipő boltban kimondottan EGÉSZSÉGES GYEREKCIPŐKET forgalmazunk. Amennyiben lehetőséged van eljönni személyesen budapesti, 16.kerületi üzletünkbe, akkor gyertek el gyermekeddel és mi a kollégákkal készségesen állunk rendelkezésedre, minden kérdésedre válaszolunk és segítünk nektek kiválasztani a babád lábához legjobban passzoló gyerekcipőt. 

Amennyiben messze laksz a fővárostól, vagy kényelmesebbnek gondolod, hogy neten keresztül rendeld meg gyermeked cipőjét, erre is van lehetőség, hiszen webáruházunkból 1 napos szállítással megrendelheted a készleten lévő összes gyerekcipő bármelyikét. 
Irány a webshop: www.pottomshop.hu





PÖTTÖMSHOP - Egészséges gyerekcipők már az első lépésektől
Gyerekcipő-üzlet és webáruház
cím: 1164 Budapest, Felsőmalom u. 3/c
tel: 0630/384-3028
webáruház: www.pottomshop.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése