Szandálcipő -mi is ez valójában? miért jó?

A szandálcipő kifejezés csak néhány éve jött be a köztudatban, sokan még most sem ismerik ezt a kifejezést, de ha megmutatjuk nekik, hogy mire is gondolunk, akkor egyből jön a felismerés: jaaaaa, hogy ez az??? Ezt ismerem! ilyenünk van! 

A szandálcipő ugyanis egy átmenet a tavaszi zárt cipő és a nyári nyitott szandálok között. 
Van aki tudatosan, van aki ösztönösen, de egyből ezt a fajta cipőt vásárolja gyermekének az első évtől kezdve...

Hogy miért is jó választás a szandálcipő? 

- elől zárt - így védi a kicsi lábujjait, körmeit, hiszen még az aktív kúszó-mászó, elsőlépéses időszakban sokszor vált át a gyerkőc mászásra, mert ez a biztosabb mozgásforma neki, ilyenkor milyen jó, hogy a lábujjai védve vannak! 

- hátul zárt sarokkéreg - ezzel tartja a kicsi sarkát. Nagyon fontos kis korban, és ameddig csak lehet, és ameddig a gyerkőc engedi, hogy mi válasszuk meg a cipőjét, hogy hátul zárt cipőt, szandált vegyünk neki, ezzel még egy ponton rögzítve a lábbelit a lábához, és ezzel segítve, védve a lábacskáját a külső tényezőktől (beütés, bokaficam, stb)

- enyhén magasított szár, hogy jól tartsa a kicsi bokáját! Még egy nagyon fontos érv, amikor cipőt választunk a kicsinek, hogy a bokáját jól tartsa a lábbeli. Nem kell mereven - ha csak nem az ortopéd orvos ajánlotta, de azért kell ott egy kis "plusz biztosíték", hogy a kis gyenge csontozatát bebiztosítsuk, és segítsük, támogassuk a bokacsontot a helyes irányú növekedésben! 

- hajlékony, csúszásmentes gumitalp, hogy megkönnyítsük gyermekünknek a járás "nehézségeit" . A hajlékony gumitalp segít, hogy a járás könnyed legyen, és segítse őt az első lépésekben, illetve azért fontos, hogy az eddigi mezitlábas járáshoz képest legyen egy átmenet a majdani keményebb talpú cipőkhöz képest. 

- anyaga legyen bőr, hogy jól szellőzzön benne a láb, és ne izzadjon bele. Ha erre is odafigyelünk, akkor még egy plusz komfortérzetet adunk gyermekünknek! 

- félig nyitott, félig zárt - mivel az eleje, hátulja zárt, de a felsőrész már nyitottabb, így tökéletes átmenetet képez a tavaszi hűvösebb napokra ajánlott zárt cipő és a nyári kánikulára javasolt nyitott szandálok között! Kellemes viselet a gyerkőcnek, és könnyen ráadható!

És még egy kis fejlődéslélektan-lecke a végére :)

Mindenféleképpen a tépőzáras modelleket részesítsük előnyben, hiszen ezt a gyerkőc is hamar megtanulja fel-le venni, ezzel segítjük, támogatjuk őt az önállósodásban. 
És mivel már önállóan tudja már a szandálcipőjét fel-levenni a bölcsődében, óvodában nem szorul a gondozók, dadusok segítségére, és így nem fog lemaradni az öltözésben, nem ő lesz az utolsó aki elkészül, nem ő rá kell mindig várni -

Higgyétek el, ez nagyon fontos egy gyerkőc lelki fejlődésének, hogy ne ő legyen mindig az utolsó, legyen valami, amiben ő a legjobb, vagy legalábbis ő is tudja azokat csinálni, amit a kortársai. Támogassuk őt ebben a hosszú és lépcsőzetes folyamatban, hiszen annyira szeretik a gyerekek ezeket a "felnőttes" dolgokat (mint pl. az egyedül öltözés) :) 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése