Mitől alakul ki a bütyök? Figyelj, hogy ne legyen kicsi a gyerekcipő!!!!

Azt gondoljuk, hogy a BÜTYÖK csak úgy kialakul a lábunkon, és nem tudjuk azt befolyásolni. pedig dehogynem!
Azt hisszük, hogy a korral jár, pedig már sok gyereknél is előjöhet ez a tünet - ami néha még akár fájdalommal is járhat.

Mitől alakul ki a bütyök? 
A bütyök a lábujj-csontok eltolódásából kifolyólag alakul ki, a nagy lábujjunk talp felöli csontja elkezd kifele tolódni, mindeközben a lábujjak pedig összetorzulnak, még az is előfordulhat, hogy egymás tetejére nőnek.

A bütyök kialakulásának elsődleges forrása a nem megfelelő méretű lábbeli viselése.
A lábujjak nem férnek már el kényelmesen a cipőben, így elkezdenek helyet keresni maguknak, torzulnak, egymás hegyére-hátára szorulnak.

Sok szülő azt gondolja, hogy akkor megfelelő a cipő mérete, ha végigér benne a gyerek lába.
Ez nagy tévedés.
A legkényelmesebb, legmegfelelőbb méretet úgy tudjuk megállapítani, ha felveszi a gyermek a cipőt, megkérjük, hogy tolja előre a lábát a cipőben "koppanásig", és még hátul a sarkánál legyen egy ujjnyi hely szabadon.
Járás közben a sarka úgyis hátra fog tolódni a cipőben, és így a lábujjai szabadon mozoghatnak mind oldalsó, mind pedig előre-hátra kényelmesen elférnek a lábujjak.

Szandálban még könnyebb megállapítani a megfelelő méretet, hiszen pontosan látjuk, hogy meddig ér a lábujja a gyerkőcnek elől.
Ne várjuk meg, míg végigér a lábujja, netán lelóg a szandálról, hiszen akkor elkezd a gyerek "kapaszkodni" a lábujjaival, torzulás. talpfájdalom alakulhat ki, panaszkodhat, hogy fáj a lába, és nem tudjuk majd kitalálni, hogy mitől fájhat....Nos, ettől, hogy a láb egész nap "stressz" alatt van, kapaszkodik, az izmok megfájdulnak.

PÖTTÖMSHOP - az egészséges gyerekcipők webáruháza
Visszakanyarodva a bütyök témára, ne várjuk meg soha, hogy a lábujjakat nyomja a cipő. Ha erre panaszkodik gyermekünk, akkor biztosan úgy is van, és higgyük el neki, hogy fáj abban a cipőben a lába, és vegyünk egy mérettel nagyobb cipőt neki.
A bütyök kialakulása extrém esetekben fájdalommal is járhat, még akár műtéthez is vezethet.

Mi, gondos szülők segíthetünk gyermekünket megvédeni, hogy soha ne legyenek ilyen gondjai, fájdalmai.
Kérlek benneteket, hogy figyeljetek mindig a megfelelő cipőméretre.

GYERMEKCIPŐ-RENDELÉSE WEBÁRUHÁZBÓL - további hasznos blogbejegyzés ITT: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése