"Anya fáj a lábam!" :( - Létezik vajon a növekedési fájdalom?

Növekedési fájdalom...létezik?

Ez is valószínűleg gyerekfüggő...ugyanis két gyermekem közül csak a kisebbik fiamnál tapasztaltuk az alábbi tüneteket:

- éjszaka felsír, és fájlalja a lábát, általában a térd alatti részt,
- nyári időszakban jött elő ez a lábfájdalom, hetente kétszer-háromszor, néhány nap különbséggel egymás után,
- mindkét láb fájhat egyszerre, de van hogy felváltva fájnak a végtagok, hol az egyik, hol a másik,
- 10-20 perces masszírozás, simogatás után a fájdalom alább hagyott, de volt már rá precedens, hogy annyira, de annyira sírt, fájt neki a lába, hogy fájdalomcsillapítót kellett neki adnunk,
- reggel felébredve semmire sem emlékszik, a fájdalomnak nyoma sincs, jó kedvű a gyermek.

Ha te is tapasztaltad már ezeket a tüneteket a 3-5 éves gyermekednél, akkor nem kell aggódni - mondja a szakorvos, a nagymama és a szomszéd asszony is, aki már végigcsinálta ezt a korszakot a kamaszaival! 
Állítólag tudományosan még nem bizonyították be, hogy a biológiai növekedés fájdalmas lenne.
De azért te mégsem nyugszol meg, hiszen a gyermekednek fájdalmai vannak, és nem érted, hogy miért történik ez. 


  • Az egyik leggyakoribb orvosi magyarázat az, hogy csontjaink és a körülvevő lágy részek, elsősorban a csonthártya növekedési üteme eltérő. Egyszerűen fogalmazva a csonthártya ráfeszül a növekvő csontra, ami fájdalmat okoz.
  • Más elképzelés szerint a növekedési hormon éjszakai termelődése az ok,
  • de felmerülhet az is, hogy a gyermekek napközben túlterhelik még viszonylag fejletlen csontjaikat-, ízületeiket. 

Akármi is a kiinduló ok, a panaszt vélhetően egy enyhe csonthártya irritáció, izgalom okozza, amely a körülötte lévő izmok tónusának fokozódásával enyhül. 


Ez lehet a magyarázata annak, hogy napközben, amikor a gyerekek működtetik izmaikat, illetve gyengéd izom masszírozás hatására a fájdalmak megszűnnek.

Vannak azonban szülők, akik szakorvoshoz fordulnak ezekkel a tünetekkel...és ha orvoshoz megyünk, az alábbiakra számíthatunk: 


  • Az orvosi rendelőben azonban rendszerint semmi fájdalmat, érzékenységet és semmi tünetet nem észlelünk és a röntgen felvétel sem mutat semmi eltérést. 
  • Panaszmentesség és szimmetrikus fájdalmatlan mozgások esetén a szakorvosi vizsgálat során rendszerint nem szükséges még a röntgen felvétel elkészítése sem. 
  • Nagy megkönnyebbülés az orvos számára, amikor a gyermek vagy szülő elárulja, hogy mindkét lábon előfordul a fájdalom, ugyanis azok a betegségek, amelyeket a szakorvos feltétlenül szeretne kizárni, szinte soha nem jelentkeznek szimmetrikusan mindkét oldalon.
A fent bemutatott panaszokkal és tünetekkel jellemezhető „növekedési fájdalom” esetén megnyugodhatunk, teljesen ártalmatlan, múló állapotról van szó, a kamaszkorral, amikor a növekedés lassul, a fájdalmak és az éjszakai ébredések, amilyen rejtélyesen jöttek, olyan varázslatosan megszűnnek.

Remélem sikerült néhányotokat megnyugtatni a növekedéssel kapcsolatban. 
Mi már túl vagyunk egy adag ilyen "rossz éjszakán"...
a következő növekedési ugrás majd kiskamasz korban, úgy 8-10 évesen jön majd elő, de akkor már talán elég érett lesz gyermekünk, hogy könnyebben leküzdjük azt a néhány kellemetlen éjszakát, amikor előjöhetnek ezek a növekedési tünetek. 

Nagyon érdekes, mert nekem személy szerint vannak emlékeim arról, hogy fájt a lábam gyerekkoromban, és anyukám mindig azzal nyugtatott, hogy azért fáj, mert növök....és ez olyan jó érzéssel öntött el, szinte büszke voltam magamra, hogy én most épp növök, és egyre nagyobb leszek :)
Most ugyanezt mondom a saját gyerekemnek :) 

PÖTTÖM SHOP Gyerekcipők - Rendelj online gyerekcipőt :
www.pottomshop.hu


Ez a téma is hasznos lehet számodra: 


2.) 7 fontos szempont a nyári szandál kiválasztásánál: https://gyerekcipokisokos.blogspot.com/2016/05/nyari-gyerekszandal-vasarlasnal-ezt-7.html

3.) Mi a különbség a szupináció és a harántemelés között? 


1 megjegyzés:

  1. Ez az én gyerekkoromban is volt, anyukám is diannával masszírozta, akkor is már a növekedésre fogták, na most a menyem is mondja, hogy az unokámnál is van , Ők is elmentek orvoshoz, Ő azt mondta, hogy már ebben a korban(8éves) már nem lehet, de örömmel olvasom, hogy ez a második szakasza ennek a kis kellemetlenségnek, el is küldöm a cikket a menyemnek is, hogy igazoljam a mi felvetésünket! :)

    VálaszTörlés