Ez történik gyermekeddel, ha már kicsi a cipője!

Jó ha tudod, hogy attól még, hogy egy cipő felmegy a gyerek lábára nem egyenlő azzal, hogy az is a megfelelő méret számára!

Tavaly ősszel történt épp nálunk is - szóval saját tapasztalatból mondom / írom, , hogy még gondoltam jó lesz a kisfiamra a tavaszi félcipője, induljunk abban óvodába. Felment a lábára - szóval jónak gondoltam. Sőt, felvételkor még ő is azt mondta, hogy jó rá.
Aztán alig értünk el
a liftig, szóval kb 15 lépést tett a cipőben és máris mondta, hogy nyomja a lábát, nem kényelmes, így hát visszajöttünk és másik cipőt adtam rá.
Itt döbbentem rá én is, hogy az a cipő bizony már nem volt jó neki.

Fontos, hogy ha előző szezonból "maradt" cipőt adsz újra gyermekedre, akkor ne csak felpróbáljátok, hanem kicsit járkáljon is benne gyermeked, hogy biztosra el tudd dönteni, illetve hogy ő is érezze, hogy tényleg jó lesz az a cipő még egy darabig.

Ingyenes szállítás 20.000.- Ft feletti rendelésnél

Volt már anyuka, aki határozottan úgy jött be az üzletbe, hogy az ő gyerekének 24-es cipő kell. Majd végül hosszas próbálgatás és szakszerű tanácsadás után 26-os cipőben ment haza gyermeke. Egyrészt az előző 24-es cipője már annyira kitágult, hogy simán 25-ösnek felelt meg (nagyon ki volt taposva), másrészről pedig az egyes méretek között szinte csak fél cm különbség van, így ahogy próbálgattuk a cipőket egyből érezte a kisfiú is, hogy a 26-osban sokkal kényelmesebben érzi magát! és végül (szerencsére) ezt a méretet vitték. Mondanom sem kell, hogy az anyuka később nagyon hálás volt, hogy ezt a méretet javasoltam.

Összegyűjtöttem néhány olyan fontos érvet, hogy meggyőzzelek arról, hogy miért fontos megfelelő méretű cipőt adnod gyermekedre!!!

1.) Ha túl kicsi a cipő, összenyomja a lábujjait: 


Gondolj bele, hogy ha túl szűk, vagy túl rövid a cipő belső hossza, azaz gyermeked lába már teljesen végigér a cipőben, akkor a lábujjak elkezdenek "összegyűrődni", hogy valahogy helyük legyen a cipőben.

Sajnos régebben, amikor még nem volt ennyi választék és lehetőség a jó cipők válas
ztására (mondjuk úgy a szüleink, nagyszüleink korában) sokaknak addig kellett hordaniuk 1-1 cipőt, amíg csak a cipő bírta...így hát sok gyereknek/felnőttnek lett BÜTYÖK a lábán.
A bütyök a nagylábujj torzulásánál keletkezik. Gyógyítása, helyrehozatala nagyon nehéz, és van hogy csak műtéttel lehetséges!

2.) Ha túl kicsi a cipő, akkor benőhet a körme: 

Sajnos már találkoztam én is olyan gyerkőccel, akinek benőtt a körme. Anyuka őszinte bevallása szerint is tuti a kicsi cipőtől van. Szenvednek is most rendesen.
De tudd, hogy ez megelőzhető. Ha legalább fél cm-rel hosszabb a cipő teljes belső hossza, mint a gyermeked lába, akkor nem fog nyomódni a lábujja, a körme...és szépen nőhet, egészségesen a lábujjkörme.
Fontos ugyanakkor, hogy a cipők belső szélességét is tartsuk szem előtt.
Főleg kislányoknál (balerina cipők, "kopogós cipők") kell jobban arra figyelni, hogy a cipőcskéjük nehogy szűk legyen belül.

3.) Ha túl kicsi a cipő, gyermeked elkezd lassulni. 

Akármilyen furcsa, de egy anyuka azt vette észre, hogy gyermeke elkezdett futás közben lassabb lenni. Az eddig gyorsan futkosó, rohangáló gyermeke lassabb tempóra kapcsolt.
Majd rájött, hogy mivel kicsi a gyerkőc cipője, a lábujjait így gyermeke behúzza = próbálja rövidíteni, így a helyes futásra nem tudta megfelelően tartani a lábát...és ez által vesztett a tempójából.
Szóval ez is egy jel lehet arra, hogy kicsi már a cipője!
4.) Ha túl kicsi a cipője, játékidőben nem játszik, fusztrált, zavart lesz gyermeked

Ha óvodás, bölcsődés a gyermeked, akkor valószínűleg nem látod őt napközben játszani az udvaron...de lehet, hogy egyszercsak szólhat az óvónéni, hogy gyermeked nem nagyon játszik a társaival, kimarad a futkározásból, stb...Ennek hátterében szintén a túl kicsi cipő bújhat, ami nyomja a lábát - ez is egy oka lehet annak, hogy inkább visszavonul és inkább valami "nyugis" játékot keres, hogy ne kelljen mozognia...
Az is lehet, hogy a hétvégi biciklizés vagy játszóterezés közben veszed észre, hogy gyermeked többször eleshet, megsérülhet - ez is arra készteti majd, hogy inkább maradjon egy helyben :((

5.) Félévenként új méret

Akár hiszed, akár nem, de még egy szülő sem mondhatta magát annyira szerencsésnek, hogy gyermeke 1 évig ne nőjön semennyit se, és a lába mérete is ugyanakkora maradjon a gyerkőcnek.


Olyan mondjuk volt már (főleg lányoknál lehetséges 3-6 év között), hogy ha az előző télen nagyobb csizmát, bakancsot vettél neki, akkor lehet hogy a következő télen is jó

még rá ugyanaz a csizma - de ez nagyon ritkán és csak lányoknál fordult elő eddig - de csak akkor, ha az előző télen a csizma még "kicsit nagy volt rá".

A tapasztalatom és a statisztika is azt mondja, hogy pici gyerekeknél még az 1 év alatt 2 számot növekedett lábméret a normális. 6-8 éves korra ez már lelassul...és kb évente nő 1-1 számot a lába...

Cipőpróbálásnál soha ne a cipő orrát nyomkodd meg: 
a) egyrészt azért, mert lehet, hogy a cipő orr-része keményebb és nem érzed benne, hogy meddig ér a lába,
b) másrészről pedig a gyerekek ösztönösen behúzzák a lábujjukat ilyenkor

A legjobb módszer, ha megkéred gyermekedet, hogy tolja előre a lábát annyira a cipőben, hogy a lábujjai koppanásig előre érjenek, és ha te hátul a sarokrésznél még egy ujjaddal be tudsz nyúlni a cipőtalpig, akkor még jó a cipő, megfelelő a méret.

Kisgyermekkorban érdemes 2-3 havonta megmérned a gyerkőc lábát.

EZ IS ÉRDEKES LEHET SZÁMODRA: Nyári szandál vásárlásánál ezt a 7 szempontot tartsd szem előtt! KATT IDE az olvasáshoz! 

PÖTTÖM SHOP Gyerekcipők


Ha pedig már aktuális a cipővásárlás, akkor rendeljetek online webáruházunkból, vagy gyertek el 16. kerületi üzletünkbe: www.pottomshop.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése